Enkele getallen bij verrekijkers

Er zijn in de basis twee getallen met een x ertussen. Het gaat dan om bijvoorbeeld 8 x 42. Het eerste getal is de 8. De 8 staat voor het aantal keren, dat de verrekijker vergroot. Dan is er nog het tweede getal. Het tweede getal is de 42. De 42 staat voor de lensdiameter. In dit voorbeeld is de lensdiameter dus 42 millimeter. Samen vormen de twee getallen de twee belangrijkste getallen wanneer je een verrekijker gaat kopen. We zullen nog wat dieper ingaan op de twee specifieke getallen.

De vergroting!

De twee getallen waar je goed op moet letten bij het kopen van een verrekijker zijn de vergroting en de lensdiameter. Het is afhankelijk van het doel waarvoor je de verrekijker koopt welke vergroting het beste is. Wanneer je gaat reizen en een mooie safari geboekt hebt is het goed om een vergroting van 10 te gebruiken. Ga je echter vogels kijken dan is het beter om een vergroting van 8 te gebruiken. Een vergroting van 8 maakt het gemakkelijker om de vogels te volgen. Spotting scopes helpen om objecten van nog dichterbij te observeren.

De lensdiameter van de verrekijker

Het tweede getal voor de verrekijker is de diameter. Het gaat hier om de diameter van de voorste lenzen van de verrekijker. Ze worden ook wel de objectieven genoemd. Wanneer de lens groter is kan er meer (dag) licht doorheen gaan om je meer details te tonen. Het is ideaal wanneer je de verrekijker gebruikt bij een zonsopkomst of juist bij een zonsondergang. De verrekijker is wel wat zwaarder. Hierdoor zal je hem niet snel mee willen nemen op een wandeling. Ook wanneer je gaat jagen of wanneer je op safari gaat is dit niet ideaal. Je wilt dan vaak een lichte verrekijker hebben welke je gemakkelijk vast kunt houden.

De verschillende soorten verrekijkers

De twee belangrijkste soorten verrekijkers zijn de binoculaire en monuculaire verrekijkers. Het verschil is al weergegeven in de naam. Het gaat om twee (bi-) en om één (mono-). Een binoculair is een verrekijker waar je met twee ogen door heen kunt kijken. Een monoculair is een verrekijker waar je met een oog doorheen kunt kijken. Daarnaast is er nog een onderverdeling van de binoculairs, te weten de porro en de dakkant.

De Porro verrekijker

Deze variant is vaak een stuk groter dan de dakkant verrekijker. Het komt door de N vormige knik welke door de verrekijker heen gaat. Het is een wat bredere verrekijker welke wat minder compact is en welke ook wat zwaarder is dan de dakkant verrekijker. Het is wel een verrekijker welke wat goedkoper is dan de dakkant verrekijker. De dakkant verrekijker is wat smaller en gemakkelijker mee te nemen.  Het is een wat comfortabelere verrekijker.