Het aanschaffen van een verrekijker is een geweldig cadeau voor een kind. Misschien is uw kind wel een toekomstige vogelaar! Ook als u zelf een vogelspotter bent, en u uw kind eens kennis wilt laten maken met de wondere wereld van de ornithologie is een kinderverrekijker een heerlijke uitkomst. Maar welke verrekijkers zijn geschikt voor kinderen? En welke functionaliteiten moet de verrekijker hebben? Dit is allemaal belangrijk om over na te denken voordat u uw kind een kijker cadeau doet. In dit artikel wordt kort besproken waarmee u rekening mee moet houden, en welke verrekijker modellen voor kinderen zijn gemaakt. . 

 

Kleine, maar sterke verrekijkers

Er zijn verschillende verrekijkers op de markt die perfect zijn voor kinderen. Een dure verrekijker is veel te prijzig om aan een kind te overhandigen. Het is daarom slim om een lichte verrekijker aan te schaffen. Deze zijn vaak iets minder sterk, maar dat maakt voor een kind weinig uit. Maar pas op met kinderverrekijkers, er zijn veel verrekijkers op de markt die niets meer zijn dan een stuk speelgoed. Het beeld wordt vaak niet eens echt versterkt, maar wordt alleen maar wazig. Een echte verrekijker voor kinderen is weliswaar minder sterk, maar wel van degelijke kwaliteit. Een plastic behuizing met plastic lenzen lijkt misschien duurzaam, maar uw kind zal er weinig mee kunnen bekijken.

 
 

Belangrijke eigenschappen

Een kinderhand is gauw gevuld zeggen ze. Toch zijn er bepaalde factoren die het gebruiksgemak en plezier van de verrekijker beïnvloeden. Zo is een hele hoge vergrotingsfactor misschien interessant, maar een kind heeft vaak minder stabiele handen waardoor het beeld erg gaat trillen. Ook hebben minder sterke verrekijkers vaak een breder gezichtsveld, wat voor een kind fijner is tijdens het zoeken naar interessante objecten. Ook zorgt een relatief lage vergrotingsfactor voor een helderder beeld in situaties waar weinig licht beschikbaar is.

 

Hand-oogcoördinatie

Voor een kind kan het lastig zijn om door de verrekijker te vinden wat ze graag willen bekijken. Dit komt omdat ze een iets minder sterke hand-oogcoördinatie hebben dan volwassenen. Een verrekijker met een breed gezichtsveld is dus voor kinderen geschikter. Ze kunnen dan veel meer zien zodra zij hun verrekijker voor hun ogen houden, en kunnen objecten gemakkelijker lokaliseren. Om een redelijk gezichtsveld voor uw kind te krijgen, kunt u de vergrotingsfactor het best onder de 8 houden. .

 

Grootte en gewicht

Omdat kinderen niet zo sterk zijn moet de verrekijker natuurlijk lekker licht en klein zijn. Dit gaat eigenlijk altijd ten koste van de beeldvergroting en de helderheid. Daarom moet u een overweging maken tussen de draagbaarheid voor uw kind, en de kwaliteit van het beeld. Een lichtgewicht verrekijker is ook gemakkelijk stabiel te houden, en kan uw kind dus een relatief beter beeld geven dan een zwaardere maar krachtige verrekijker. Een compacte verrekijker heeft natuurlijk ook een kleinere lens, wat zorgt dat er minder licht in de verrekijker valt. Houd hier rekening mee als u van plan bent uw kind mee naar de bossen te nemen!

Bezoek de Categorie: Verrekijkers