Het kiezen van de perfecte verrekijker is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Want hoe moeilijk kan het zijn om een grote bril te kopen? Maar een verrekijker is niet zo simpel als een ‘grote bril’. Twee kleine telescopen naast elkaar, dat zou een betere omschrijving zijn. Net als de telescoop is een verrekijker een technisch hoogstandje. Het hoogtepunt van glasbewerking en geometrische optica. Hopelijk begint het u al te dagen dat een verrekijker niet zomaar iets is, en dat over de aanschaf ervan goed moet worden nagedacht. Er zijn allerlei verschillende soorten verrekijkers, met allerlei functionaliteiten. Zo zijn er verrekijkers voor de watersport, maar ook bijvoorbeeld jachtverrekijkers. Daarnaast zouden vogelliefhebbers het erg moeilijk krijgen als zij geen verrekijker ter beschikking zouden hebben. Voor al deze activiteiten zijn specifieke verrekijkermodellen ontwikkeld. Het is daarom belangrijk van wanten te weten voordat u er eentje aanschaft.
De grootte van uw verrekijker
Het gewicht en statieven
Verder is het belangrijk te bedenken of u uw verrekijker veelal zittend gebruikt, of in beweging. Als vogelspotter zijnde kunt u soms tijdenlang op één plek blijven wachten op een specifieke vogel. Het is dan het overwegen waard om een zwaardere, en dus krachtigere verrekijker aan te schaffen. U zou de verrekijker in dat geval misschien minder lang vast kunnen houden, maar met een statief is dat probleem zo opgelost. Aan de andere kant, als u op reis bent en veel beweegt is het verstandig om een wat meer draagbare verrekijker te kopen. Lichtgewicht verrekijkers hebben misschien een kleinere vergrotingsfactor, maar zijn gemakkelijk om uw nek te hangen. Ook kunt u langer en gerichter op een object focussen.
Ken uw cijfers bij verrekijkers kiezen
Verrekijkers krijgen altijd twee cijfers mee, zoals bijvoorbeeld 7 x 35. Het eerstgenoemde getal geeft de vergrotingsfactor aan, en het laatstgenoemde getal is de diameter van de lens in millimeters. Een verrekijker met de aanduiding 7 x 35 vergroot het beeld dus zeven keer, en heeft een lensdiameter van 35 mm. Door het tweede getal te delen door het eerste getal kunt u de waarde van de uittredepupil berekenen. Dit is de diameter (in millimeters) van de lichtstraal die uw oog bereikt. Voor het vorige voorbeeld betekent dit dus een waarde van (35 : 7) 5 mm. Hoe sterker de vergroting, hoe donkerder het beeld wordt. Ook verkleint uw gezichtsveld aanzienlijk bij hogere vergrotingsfactors. De uittredepupilwaarde ligt idealiter tussen 2 en 7 millimeters, omdat de pupillen van een mens niet buiten deze waardes kan uitwijden. Voor activiteiten waarbij weinig licht aanwezig is, zoals sterrenkijken, is een verrekijker met een relatief grote lens dus handig. Dit zorgt voor een hogere uittredepupilwaarde, waardoor er meer licht uw oog binnen kan vallen.
Verschillende lenstypes
Er zijn verschillende soorten lenzen die gebruikt worden in verrekijkers. Eigenlijk gaat het vooral om de twee verschillende materialen en de coatings. Veruit de meeste verrekijkers hebben glazen lenzen, omdat deze een betere beeldkwaliteit leveren. Er zijn ook verrekijkers met plastic lenzen. Lenzen van plastic zijn meestal goedkoper dan de glazen variant, en hebben een lagere beeldkwaliteit. Plastic lenzen zijn over het algemeen sterker dan glazen lenzen, en zijn dus meer geschikt bij gevaarlijkere activiteiten als bergbeklimmen.
Glaslenzen zijn altijd voorzien van één of meerdere coatinglagen. Een coating is belangrijk om de lens te beschermen en de reflectieve eigenschappen van het glas te verminderen. De coatingkwaliteit wordt aangeduid met letters. C betekent dat de lens gedeeltelijk voorzien is van een enkele laag coating, en FC betekent dat de gehele lens een coatinglaag heeft. De duurdere modellen hebben vaak de aanduiding MC. Dit betekent dat de lens gedeeltelijk gecoat is met meerdere lagen. Als laatste is er FMC, wat aangeeft dat de volledige lens meerdere malen gecoat is.
De gevaren van water voor een verrekijker
Het binnenste van een verrekijker kan niet erg goed tegen vocht. Dat de lenzen beslaan is het eerste vervelende waar u last van kunt krijgen. Ga daarom na of u van plan bent uw verrekijker bij slecht weer of in de watersport te gebruiken, en pas hier uw keuze op aan. Waterdichte verrekijkers zijn ook direct bestand tegen binnendringend vuil of stof. Let dus op! Watervaste verrekijkers zijn ontworpen om tegen lichte regenval te kunnen, en kunnen dus niet tegen een onderdompeling! Er zijn ook verrekijkers op de markt die speciaal beschermd zijn tegen condensvorming. Dit kan voorkomen als u van uw warme huis de koude buitenlucht instapt, en kan het plezier van een verrekijker snel bederven. Op de lange termijn gaat een volledig waterdichte verrekijker vaak langer mee. Soms kiest men er daarom voor om direct in een duurder model te investeren. Hiermee proberen zij eventuele vervangingskosten te vermijden. Als u echter een weloverwogen keuze heeft gemaakt en uw verrekijker goed onderhoudt, gaat uw verrekijker al een stuk langer mee.
De verrekijkercollectie is gigantisch
Zoals u dus heeft kunnen lezen is er een overvloed aan keuzes waarover goed moet worden nagedacht. Een verrekijker is leuk om te hebben, maar het is niet verstandig om er lukraak eentje aan te schaffen. De juiste verrekijker brengt namelijk vele malen meer plezier! Om het verhaal samen te vatten: ga goed bij uzelf na waarvoor u uw verrekijker van plan bent te gebruiken. Lees daarna dit artikel nog eens goed door en bepaal aan de hand van de verstrekte informatie welke verrekijker voor u de beste keuze is. Als u er echt niet uitkomt kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen u dan ons uiterste best doen om u bij te staan in uw aankoop.