Eén of twee ogen?

Om te beginnen kunt u kiezen tussen microscopen waarmee u met één of twee ogen doorheen kunt kijken. Als u één oog moet gebruiken gaat het om een monoculair, als u beide ogen moet gebruiken is het een binoculair. De meeste mensen kiezen de monoculaire variant, omdat deze goedkoper is dan het binoculair. Bovendien kunt u de monoculair makkelijk instellen als u hem wilt gebruiken. Als u van plan bent de microscoop veel te gebruiken voor lange onderzoeken, kunt u wellicht beter voor een binoculair kiezen. Deze biedt uw ogen meer comfort, waardoor ze minder snel vermoeid raken.

 

Vergroting

Iedere microscoop werkt op basis van een bepaalde vergroting. Deze kunt u bepalen door de vergrotingsfactor van het oculair (hier kijkt u doorheen) te vermenigvuldigen met de vergrotingsfactor van het objectief (de lens bij het object). Stel dat het oculair een vergrotingsfactor van tien heeft, en het objectief van veertig. Dit betekent dat u het object vierhonderd keer vergroot ziet. Welke vergrotingsfactor moet u nu hebben? Bij een te lage factor kunt u het object niet scherp zien, maar bij een te hoge factor wordt het ook lastig om het object scherp in beeld te krijgen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een vergroting tussen de veertig en tweehonderd goed werkt. Dit is slechts een vuistregel, dus omstandigheden kunnen dit anders maken.

 

Kruistafel

Met een kruistafel kunt u het preparaat eenvoudig van links naar rechts en van boven naar beneden bewegen. U hoeft hiervoor alleen maar aan een knop te draaien. Zonder kruistafel moet u het preparaat met uw vingers verschuiven. Als u een enkel een stilstaand beeld wilt bekijken, kunt u dus prima zonder kruistafel. Wanneer u het preparaat wel wilt bewegen, is het gebruik van een kruistafel zeker aan te raden. U kunt hiermee de bewegingen van het preparaat zeer precies regelen, zonder dat trillende vingers u in de weg zitten.

 

Scherpstellen

Bij een goede microscoop is de mate van scherpstelling erg belangrijk. Hierbij moet u erop letten dat hier twee knoppen voor nodig zijn: één voor de grove en één voor de fijne scherpstelling. De goedkoopste modellen hebben vaak één knop voor de grove scherpstelling, maar zij missen de mogelijkheid tot fijne scherpstelling. Voor een optimaal beeld hebt u wel beide nodig. Bij de duurdere en meer luxe varianten is de scherpstelling vaak geregeld door één grote, dubbele knop. Als algemene vuistregel kunt onthouden: hoe groter de knop is, hoe beter u kunt scherpstellen.