Begin met de oogschelp instellen

Het is belangrijk om te weten of je door de verrekijker gaat kijken met of zonder een bril. Er zit een groot verschil in hoe je alles ziet met of zonder bril. Het komt vooral door de afstand welke je hebt tot aan de oogschelp en de lens van de verrekijker. De meeste verrekijkers beschikken over een twist-up schelp of een rubber welke je wat kunt omslaan. Een brildrager moet de doppen gaan indraaien of juist de rubbers omslaan. Wanneer je geen bril hebt dan kun je de twist-up doppen uitdraaien of het rubber uitklappen. Wanneer de twist-up doppen meerdere standen hebben kan ook de afstand veranderd worden. Het is goed om hier mee te spelen en de verschillende standen uit te testen om de optimale afstand te krijgen.

De breedte instellen van de verrekijker

De ogen van iedereen staan op een specifieke afstand van elkaar. Het is bij iedere persoon anders. Het is daarom belangrijk om een verrekijker te hebben waarbij de afstand tussen de twee ogen (de breedte) aangepast kan worden. Het kan eigenlijk bij iedere verrekijker door de verrekijker wat te knikken. Start hierbij met de smalste stand en maak de verrekijker hierna wat breder tot de afstand optimaal is. Wanneer dit goed is dan zien beide ogen precies hetzelfde zonder een van de zwarte randen voor je ogen.

Scherpstellen

Veel mensen hebben een verschil in scherpte tussen de twee ogen. Het is mogelijk om dit te verbeteren door de dioptrie in te stellen van de verrekijker. Je moet wel eerst de verrekijker scherpstellen om dit goed te kunnen doen. 

Het scherpstellen van de verrekijker kun je doen door je te richten op iets op grofweg 50 meter. Draai aan de middelste centrale ring om het beeld scherp te stellen. Kijk hierbij alleen door de linker lens. Het is goed om de rechterlens compleet af te dekken met je hand om dit goed te doen.

Als het beeld scherp is in je linkeroog dan kun je nu verdergaan met het rechteroog. Je doet nu precies het omgekeerde. Je dekt de linkerlens af en kijkt naar hetzelfde object. Nu draai je echter aan de dioptrie ring om het beeld scherp te krijgen. Je kunt het beeld nu mooi scherp krijgen. Wanneer je de dioptrie ring goed hebt ingesteld kun je hem in de toekomst rustig laten staan zoals het is. 

Ready set go!

Je verrekijker is nu correct ingesteld en je kunt hem optimaal gaan gebruiken. Het is nu een kwestie van het vinden van objecten, vogels en dieren welke jij van wat dichterbij wilt gaan bewonderen. Veel plezier!