Voor de jagers onder ons is een degelijke verrekijker essentieel. Natuurlijk hebben veel jachtgeweren al een scope, maar die is niet ontworpen om dieren mee op te speuren. Het is ook niet erg handig om uw geweer de hele tijd omhoog gericht te houden. Jagers gebruiken verrekijkers bij het spotten van dieren en het bepalen van de diersoort. Maar wat is de beste jachtverrekijker om te kopen? Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben zoals de lensgrootte, het gezichtsveld en de vergrotingsfactor. Een aantal verrekijkers zijn speciaal ontworpen voor de jacht, en dus volledig afgestemd op de voorkeuren van een jager. Als u voor het eerst een verrekijker voor de jacht aanschaft, kan het een beetje overweldigend zijn. Daarom bespreken we hier de belangrijkste factoren die een verrekijker geschikt maken voor het jagen. . 

 

De diameter van de lens

De lensgrootte is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. De diameter van een verrekijkerlens wordt altijd aangegeven met een getal, bijvoorbeeld 8 x 42. Het tweede getal is altijd de lensdiameter. De lensgrootte heeft invloed op de helderheid van het beeld dat uw verrekijker produceert. Met een grotere lensdiameter valt er namelijk meer licht de verrekijker binnen. Omdat jagen voornamelijk tijdens de schemerige uren van de dag plaatsvindt, is het erg belangrijk om goed te kunnen zien in situaties waar weinig licht is. Dieren zijn vroeg in de ochtend of laat op de avond namelijk het meest actief. Jagers hebben dan de grootste kans om een dier te spotten. Een grote lens zorgt natuurlijk wel dat het gewicht van een verrekijker snel toeneemt. Omdat jagen een actieve bezigheid is, waarbij veel gelopen wordt, is het maken van een compromis tussen de lensgrootte en draagbaarheid een onmisbare stap. Verreweg de populairste jachtverrekijkers zijn de modellen met een lensdiameter van 42 mm.
 

De zoomfactor en het gezichtsveld

Het eerste getal wat op uw verrekijker staat, geeft de vergrotingsfactor weer. In het eerder genoemde voorbeeld betekent dit dus dat het beeld met een factor van 8 vergroot wordt. Hoe hoger deze factor, hoe moeilijk het wordt om het beeld stabiel te houden. Dit is bij het jagen echter cruciaal, en dat maakt dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Daarnaast zorgt een sterke vergroting ook altijd voor een kleiner gezichtsveld. Welke jachtverrekijker voor u het beste is, hangt dus af van het gebied waarin u gaat jagen. In dichtbeboste gebieden is een grote zoomfactor en klein gezichtsveld minder handig. Maar in open, wijd gestrekte gebieden biedt dit juist een groot voordeel.

 

Beschermd tegen vocht

In Nederland is het natuurlijk altijd verstandig om een watervaste verrekijker te hebben. Het is een watersportland en er valt veel regen. Maar ook in de wildernis zal uw verrekijker aan allerlei weersomstandigheden onderhevig zijn. Het is daarom verstandig om een hermetisch afgesloten verrekijker aan te schaffen. Deze verrekijkers zijn bestand tegen iedere vorm van indringend vocht. Er vindt dus ook geen condensvorming op de lens plaats. En de verrekijkers houden niet alleen vocht buiten de deur, ook stofdeeltjes en vuil kan geen weg naar binnen vinden. .

 

Top 5 jachtverrekijkers voor outdoor

1. Vortex Viper HD 10x42, High density lenzen, volledig condensvrij en waterdicht, rubber grip body (€ 619,-)

2. Konus Emperor OH 10x42, MC, helder beeld met breed gezichtsveld, 568 gram (€ 189,-)

3. Konus SV32 8x32, FMC, waterdicht door stikstofvulling, helder beeld (€ 229,-)

4. Vortex Diamondback 8x32, zeer compact, waterdicht, stof- en condensvrij, rubberen bekleding (€ 239,-)

5. Vortex Talon HD 10x42, XR FMC, bestand tegen condensvorming, water en stof, rubber grip body (€ 559,-) .