Het schemergetal van de verrekijker

Een schemergetal is eigenlijk een maatstaf voor de algehele prestatie van de hele verrekijker. Hoe hoger het schemergetal is van een verrekijker, hoe beter! Ook bij ongunstige lichtomstandigheden kun je dan nog goed gebruik maken van de verrekijker. Het is alleen jammer, dat er bij dit getal geen rekening gehouden wordt met de prestatie optimaliserende zaken zoals een coating en de kwaliteit van de lenzen (het glas). Het schemergetal kun je heel snel en gemakkelijk berekenen door de diameter en de vergroting met elkaar te vermenigvuldigen. De uitkomst gebruik je om er de wortel uit te trekken.

Laten we het met een voorbeeld duidelijk maken. Wanneer je een verrekijker hebt van 8 keer 42 dan vermenigvuldig je deze twee met elkaar. Je komt dan tot 336. De wortel van 336 is 18. Wanneer dit laatste getal hoger is dan 15 dan zit je goed. Daaronder zou je kunnen overwegen om nog even verder te kijken naar een andere verrekijker. Het is al met al een goede manier om uit te rekenen welke van een aantal verschillende verrekijkers je het meeste plezier zullen geven.

De geometrische lichtsterkte

Een andere term hiervoor is de relatieve helderheid. Het is een getal wat je wiskundig kunt berekenen. Het is het kwadraat van de uittredende pupil. Bij een verrekijker van 8 x 40 is het getal voor de uittredende pupil 40 gedeeld door 8 is 5. Hiervan neem je vervolgens het kwadraat wat 25 is (5 keer 5). Ook hier wordt er geen rekening gehouden met de verbeteringen en kwaliteit van de coatings.

De lichttransmissie van een verrekijker

De enige waarde welke gebruikt wordt om de optische kwaliteit van een kijker te beoordelen is de lichttransmissie. De lichttransmissie houd ook rekening met de coatingen, glaskwaliteit en hoe de verrekijker is gemaakt. Het meten van de lichttransmissie gebeurt met een speciale tool (apparatuur). Hier wordt mee gemeten hoeveel licht naar binnengaat en er daadwerkelijk weer uit komt. Je kunt hiermee duidelijk bepalen hoe helder je verrekijker is.

Belangrijk voordat je een verrekijker koopt!

Door met de bovengenoemde termen en formules aan het werk te gaan en te ontdekken wat de lichttransmissie is van de verrekijkers is het mogelijk om meerdere verrekijkers met elkaar te vergelijken om vervolgens een goede keuze te kunnen maken. Je kunt nu de best mogelijke verrekijker kopen! Uiteraard kun je zelf je budget bepalen. Het is echter mogelijk om binnen jouw budget voor de beste verrekijker uit jouw klasse te kiezen.