De oneindigheid van het heelal is een indrukwekkend fenomeen. Daarom is de telescoop uitgevonden. De sterren in de hemel lijken dichtbij te zijn, maar bevinden zich verder van ons vandaan dan voor te stellen is. Een mensenleven lang reizen is niet voldoende, en zelfs met de snelheid van het licht zou u er nog bijna vijf jaar over doen om de dichtstbijzijnde ster te komen. De mens moet het daarom doen met het vanaf de aarde observeren van de sterren. Gelukkig is daarom de telescoop uitgevonden, waarmee de sterren toch iets dichterbij lijken te komen. Maar aan het aanschaffen van de juiste telescoop kan enkele haken en ogen zitten. Er zijn namelijk verschillende soorten telescopen, die verschillen in hun gebruik en opbouw. Het is dus goed om van tevoren te weten waar u op moet letten. . 

 

De verschillende types telescopen

Een telescoop is in feite een enkele, hele sterke verrekijker. Dit wordt ook wel een monoculair genoemd (verrekijker in het Engels is dan ook binocular). Deze verrekijkers zijn speciaal ontworpen om dingen op extreem verre afstand te bekijken. De vergrotingsfactor ligt dan ook vele malen hoger dan bij een normale verrekijker. De vergroting van een telescoop kan wel oplopen tot 450 maal de originele grootte! Telescopen zijn onder te verdelen in twee basistypes: de refractortelescoop en de reflectortelescoop. Er is ook nog een soort tussenmodel: de Maksutov telescoop. Dit type telescoop combineert de twee technieken.

 

Refractortelescopen

Een refractor, oftewel een lenzentelescoop, gebruikt lichtbreking om de lichtstralen in een brandpunt samen te laten komen. Er komen vaak meerdere bolle lenzen aan te pas om het beste beeld te realiseren. Dit type telescoop is als eerste uitgevonden door Galileo Galilei in het jaar 1609. Het voordeel van een lenzentelescoop is dat het een helderder en contrastrijker beeld produceert dan een reflectortelescoop. Ze zijn vaak wel een stuk langer, en dus minder mobiel dan een reflector. Omdat een lenzentelescoop meer optische onderdelen heeft dan een spiegeltelescoop, vallen ze vaak zwaarder uit terwijl dezelfde vergrotingsfactor bereikt wordt.

 

Reflectortelescopen

Een reflectortelescoop gebruikt hol gebogen spiegels om het licht te bundelen, en wordt daarom ook wel een spiegeltelescoop genoemd. Door de constructiemethode van dit telescooptype kan de lengte van het apparaat beperkt worden. Het grote voordeel van een reflector is dat er minder kleurschifting plaatsvindt. Een spiegeltelescoop heeft echter lagere helderheid en is minder contrastrijk dan een refractor. Dit komt omdat het brandpunt van een spiegel vóór de spiegel ligt, waardoor speciale constructies nodig zijn. Het gevolg van deze constructies is helaas dat soms een klein deel van het licht geblokkeerd wordt. .

 

Welke telescoop kiest u?

Welk type telescoop u aan moet schaffen, is nu volledig afhankelijk van u. In principe kunt u met beide telescopen hetzelfde bereiken, namelijk genieten van de sterrenhemel. Maar afhankelijk van uw voorkeuren wat betreft grootte, gewicht en beeldkwaliteit is de afweging tussen reflector en refractor erg belangrijk.