Als u net als vele anderen razend enthousiast bent over sterrenkunde, en deze hobby graag wilt delen met uw kinderen is het een leuk idee om een beginnerstelescoop aan te schaffen. Want de kleine met uw dure telescoop laten spelen is misschien net iets te veel van het goede. Het vroeg beginnen met een hobby kan goede gevolgen hebben voor de groei van uw kind. De drang tot ontdekken en de leergierigheid van een kind in een vroeg stadium aanwakkeren is geweldig. Wie weet schuilt er in uw kind wel een heuse astronoom, of misschien zelfs astronaut! Het is belangrijk om een telescoop te kiezen die simpel is in het gebruik. Ook moet het natuurlijk niet te duur worden,aangezien telescopen al gauw in prijs kunnen oplopen. 

 

Telescopen voor beginners

Er zijn al telescopen op de markt die speciaal ontworpen zijn voor beginnende sterrenkijkers. Deze kunnen ook goed geschikt zijn voor uw kind, en zijn wat de prijs betreft vaak aan de lage kant. Het is echter belangrijk om een model te kiezen die een beetje tegen een stootje kan. We weten natuurlijk allemaal hoe kinderen kunnen zijn. Onhandigheid en overenthousiasme zijn niet erg bevorderlijk voor de levensduur van een telescoop. Een robuuste behuizing is daarom erg belangrijk, zodat uw kind zo lang mogelijk van zijn of haar telescoop kan genieten.

 
 

Wat moet de telescoop kunnen?

Voor een kind is de ervaring natuurlijk het belangrijkste. Er hoeven niet veel tierelantijnen aan de telescoop te zitten voordat een kind tevreden is. Het is dus niet nodig om een telescoop aan te schaffen met een extreme vergrotingsfactor. Als de maan goed te zien is, en de ringen van Saturnus te onderscheiden, is het voor de ontwikkeling van uw kind waarschijnlijk al genoeg. Dit zijn voor een beginner ook direct de meest indrukwekkende gezichten van het sterrenkijken. Ook de manen van Jupiter zijn erg leuk om uw kind te laten ontdekken!

 

De prijsklassen

Voor beginnende sterrenkijker is een peperdure telescoop dus niet nodig. Een goede prijsklasse om in te zoeken begint daarom bij prijzen tot € 100,-. Voor deze prijs kunt u een voor uw kind kwalitatief uitstekende telescoop aanschaffen, die alles kan wat we eerder besproken hebben. Als u denkt dat uw kind het als een echte hobby op kan gaan pakken, kunt u misschien een telescoop ‘op de groei’ kopen. In dat geval kunt u kijken naar telescopen tot ongeveer 200 euro. .

 

 

Geschikte telescopen voor kids

Er zijn een aantal goede telescopen voor kinderen te krijgen. Zo is er de Byomic Beginners Lenzentelescoop (60/700). Met een vergrotingsfactor van 700 zijn de planeten goed te zien. Daarnaast zijn er de Konus Konusspace-4 (50/600) en de Konus Konusspace-5 (50/700). Beide telescopen zijn geschikt voor beginners. Afhankelijk van uw budget kunt u er dus voor kiezen om iets duurdere telescopen te kiezen, waarmee uw kind de komende jaren nog wel zoet mee is.