• Photo Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Photo Betaal achteraf
  • Photo Scherp geprijsd
  • Photo Persoonlijk advies
De telescoop: soorten met voor- en nadelen
15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

Als je geïnteresseerd bent in de sterrenhemel en deze graag eens van wat dichterbij zou willen bekijken, is een telescoop misschien wel wat voor jou. Het principe van de telescoop is simpel: je kijkt door een buis met een lens erachter en de sterren zijn opeens een stuk dichterbij. De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

Refractor telescopen

Refractor telescopen worden ook wel lenzentelescopen genoemd. Zij worden gekenmerkt door een lange en redelijk dunne buis met een lens aan de voorkant (het objectief) dat het licht verzamelt en centreert door de lichtbundels af te laten buiten naar één punt. De kwaliteit van refractors is uiteenlopend, maar het voordeel van deze soort is dat niet veel onderhoud nodig is.

Het is een afgesloten buis, waardoor bijvoorbeeld geen stof en vuil in de telescoop terecht kan komen. Een refractor kan beelden met hoog contrast weergeven, waardoor deze geschikt is voor het zien van planeten. Nadeel van deze soort is dat de diameter van de lens vaak relatief laag is, waardoor zwakkere astronomische objecten lastig waargenomen kunnen worden. Ook kan sprake zijn van kleurfouten.

Reflector telescopen

Een andere soort is de reflector telescoop. Deze gebruikt geen lens, maar een grote spiegel om het licht te verzamelen en centreren. Hierbij kijk je door een lens aan de zijkant of bovenkant van de buis. Het grootste voordeel is de prijs: voor een relatief laag bedrag kun je een redelijk grote reflector aanschaffen.

Ook geeft een reflector geen omgekeerd, maar een juist beeld weer door de spiegels die erin zitten. Deze spiegels kunnen echter bij regen een beetje vochtig worden. In tegenstelling tot een refractor kent de reflector niet het risico van kleurfouten. Door de gebruikte spiegels kunnen bij de reflector echter wel kleine vervormingen van het beeld voorkomen.

Catadioptrische telescopen

Deze derde soort telescoop gebruikt lenzen én spiegels. Het is een relatief nieuwe vorm en ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zowel de refractor als de reflector bestonden toen al. Voordeel van een catadioptrische telescoop is om te beginnen de draagbaarheid. Het is een kleiner en handzamer object, waardoor je het makkelijk kunt vervoeren.

Een ander voordeel is het gebruiksgemak. Bovendien zijn ook speciale opties mogelijk bij deze telescoopvorm. Een nadeel is echter dat het beeld dat deze telescoop weergeeft over het algemeen iets vager zal zijn dan het beeld dat je door een refractor of reflector kunt zien. Een ander nadeel is de hoge(re) prijs.

Keuze

Welke telescoop het meest geschikt is, hangt dus af van de specifieke situatie. Je zult een afweging van alle factoren moeten maken, waarbij je goed nadenkt over de vraag wat voor jou het belangrijkste is. Denk hierbij niet alleen aan de prijs, maar ook aan factoren als draagbaarheid, onderhoud en scherpte van het beeld. Het kan handig zijn om advies te vragen aan ervaren gebruikers, maar vergeet hierbij niet dat ieder persoon verschilt.

Andere artikelen

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers!

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.