Nachtkijkers hebben erg veel praktische toepassingen. Ze zorgen namelijk dat men kan zien wat er zich in het duister afspeelt. Een nachtkijker versterkt het licht wat wel aanwezig is, bijvoorbeeld het maanlicht of infrarode straling. Nachtkijkers worden daarom ook wel restlichtversterkers genoemd. De toepassingen van een nachtkijker zijn ruim, en ze worden dan ook in vele sectoren toegepast. Denk hierbij aan het jagen op schemerige tijdstippen of in een beschut bos. Maar ook ter beveiliging van uw erf kan een nachtkijker erg handig zijn. Er zijn echter wel aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel worden de verschillende eigenschappen besproken, zodat u met een gerust hart en duidelijk inzicht tot aankoop over kunt gaan. . 

 

De verschillende generaties nachtkijkers

Sinds de nachtkijker is uitgevonden zijn er grote stappen gemaakt wat technologie betreft. Er wordt daarom onderscheid gemaakt op basis van de verschillende generaties. Er zijn op dit moment drie generaties. De eerste generatie is het goedkoopst, en heeft een restlichtversterking van 1000x. Er kunnen aan de rand van het beeld vertekeningen optreden. De tweede generatie is een stuk krachtiger en versterkt het restlicht met een factor van 2000. Als laatste is er de derde generatie. Deze nachtkijkers zijn het sterkst, en zijn ontworpen voor professioneel gebruik. Restlichtversterkers van de derde generatie kunnen het licht tot wel 50.000 maal versterken! Voor nachtkijkers van deze kwaliteit zult u echter diep in de buidel moeten tasten.

 

Waarnemingsafstand van objecten

De afstand tot waarop u objecten kunt waarnemen hangt van meerdere dingen af. De grootte van het object is natuurlijk vanzelfsprekend. De hoeveelheid restlicht en de versterkingsfactor van de nachtkijker hebben de meeste invloed op de kijkafstand. Ga dus na hoeveel detail u wenst, en stem hier uw aankoop op af. Als u uw nachtkijker voornamelijk van plan bent tijdens het jagen te gebruiken, is het wellicht niet nodig een nachtkijker met een grote kijkafstand aan te schaffen. In de bossen zal uw zicht toch al niet verder strekken dan enkele meters. Maar als u uw erf ook ‘s nachts in de gaten wilt kunnen houden, is een nachtkijker die veel details weergeeft interessanter.

 

Infrarood of niet?

De afstand tot waarop u objecten kunt waarnemen hangt van meerdere dingen af. De grootte van het object is natuurlijk vanzelfsprekend. De hoeveelheid restlicht en de versterkingsfactor van de nachtkijker hebben de meeste invloed op de kijkafstand. Ga dus na hoeveel detail u wenst, en stem hier uw aankoop op af. Als u uw nachtkijker voornamelijk van plan bent tijdens het jagen te gebruiken, is het wellicht niet nodig een nachtkijker met een grote kijkafstand aan te schaffen. In de bossen zal uw zicht toch al niet verder strekken dan enkele meters. Maar als u uw erf ook ‘s nachts in de gaten wilt kunnen houden, is een nachtkijker die veel details weergeeft interessanter. .

 

Populaire modellen?

U kunt nu bijna een nachtkijker kopen die perfect bij u past. Er rest dan alleen nog de vraag of u een actieve of een passieve nachtkijker nodig heeft. Een actieve nachtkijker gebruikt het infrarode licht van de omgeving om het beeld te versterken. Dit is erg handig als de maan bijvoorbeeld achter de wolken is verdwenen. Ook als het echt pikkedonker is, komt een actieve kijker goed van pas. Infrarode straling is namelijk de het licht dat warmte creëert. Alles met een waarneembare temperatuur is daarmee zichtbaar. Nachtkijkers met deze functie hebben natuurlijk ook de mogelijkheid om te wisselen tussen actieve en passieve waarneming.