Het is u misschien al opgevallen dat voor iedere activiteit een andere verrekijker geschikt is. Er zijn verrekijkers voor de sport, verrekijkers voor de jacht, en dus ook verrekijkers voor het kijken naar vogels. Vogelspotten is een heerlijke, rustgevende hobby. De dansende zwaluwen lijken soms een balletuitvoering tentoon te stellen. Er zijn alleen al in Nederland honderden verschillende soorten vogels. Denk aan de simpele huismus, de Vlaamse gaai, de nachtegaal en de tjiftjaf. Maar welke verrekijker is het meest geschikt voor deze prachtige activiteit? Er zijn zoveel mogelijkheden, en de opties en functies van de tegenwoordige verrekijker kan verwarrend zijn. Om u een eindje op pad te helpen kunnen wij u enkele tips meegeven.

 

Genieten op afstand met uw vogelkijker

Vogels zijn natuurlijk erg angstig, en vliegen al bij de kleinste rustverstoring weg om daarna tussen de bladeren te verdwijnen. Het is daarom belangrijk om een verrekijker te gebruiken. Hoe groter de vergrotingsfactor, hoe groter de afstand waarvan u kunt kijken. De ideale vergrotingsfactor voor het spotten van vogels ligt tussen de zeven en tien maal. Hierboven worden de verrekijkers al gauw stukken zwaarder, en dus lastiger in de hand te houden. Bovendien verergert iedere trilling bij grotere en sterkere verrekijker. U kunt er dan voor kiezen om een statief te gebruiken, maar dit gaat ten koste van uw mobiliteit.

 
 

Laat er licht zijn

Het tweede waar u op moet letten bij de aanschaf van een verrekijker, is de diameter van het objectief. Hoe groter deze waarde, hoe meer licht er de verrekijker binnen kan vallen. Dit zorgt voor een helderder beeld, fellere kleuren en meer detail. En dat zijn allemaal belangrijke factoren die het kijken naar vogels veel fijner maken. Vooral als u de bossen intrekt, waar minder licht beschikbaar is, kan een grotere objectiefdiameter een wereld van verschil maken. De meeste vogelverrekijkers hebben een objectiefdiameter van tussen de 32 en 42 millimeter. .

 

 

Mobiliteit tijdens het vogel spotten

Het is verstandig voor uzelf te bepalen of u vaker in beweging bent, of meer stilzit. Als u uw verrekijker vooral tijdens wandeltochten gebruikt en veel beweegt, is een lichtere verrekijker vaak handiger. Deze verrekijkers zijn over het algemeen iets minder sterk, maar het gebruiksgemak en de draagbaarheid is in dit geval net zo belangrijk. Als u een vogelspotter bent die liever op dezelfde plek wacht op een bepaalde vogel, is een zwaardere en sterkere verrekijker wellicht het overwegen waard. Omdat u toch minder in beweging bent, is een statief in dit geval een stuk handiger. Het komt de beeldstabilisatie ten goede, en het kost minder energie om de verrekijker op het doel gericht te houden. .

 

Populaire modellen?

Er zijn enkele modellen die binnen de vogelaarwereld echt in populariteit opvallen. Onder andere de Optisan Club Pro Phase (10x32, MC), de Vortex Crossfire II (10x42, FMC) en de Kowa SV42 (10x42, FMC) zijn erg goede keuzes.