Een goede spottingscope vinden is niet moeilijk. Het vinden van de voor u perfecte spottingscope is dat soms wel. Er zijn veel factoren waar u aan moet denken alvorens u een scope koopt. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de grootte, de lens, de behuizing en het zoombereik. Dit zijn allerlei dingen die invloed hebben op het gebruik en de kosten van een spottingscope. Om u tijd en energie te besparen, informeren wij u graag over het hoe en wat van spottingscopes. Na het lezen van dit artikel heeft u alle informatie die belangrijk is bij kopen van een scope. 

 

Waarvoor gaat u de spottingscope gebruiken?

Het allereerste wat u uzelf af moet vragen is waar u de scope voor wilt gaan gebruiken. Een spotting scope is natuurlijk ontworpen om de natuur te observeren. Enthousiaste vogelkijkers die al wat langer bezig zijn met hun hobby overwegen vaak van een verrekijker naar een spottingscope over te stappen. Ook jagers maken veel gebruik van spottingscopes. Het verschil ligt hem in hoeveel u denkt in beweging te zijn. Het meezeulen van een grote, zwarte scope met een nog zwaarder statief is bij het jagen een beetje onhandig. Maar bij het vogelspotten zit men vaak lang op dezelfde plek te wachten op het perfecte moment, waarbij dit een veel minder groot probleem vormt.
 

Grootte, vorm en gewicht

Als u eenmaal overwogen heeft welke activiteiten u met uw spottingscope gaat uitvoeren, is tijd om op grootte, vorm en gewicht te selecteren. Als u liever een wat mobielere scope heeft gaat u voor de kleinere, en lichtere modellen. Ook hebben deze modellen vaak een oogstuk die in recht op de scope staat, zodat u vooruit kijkt. Het voordeel hiervan is dat u ziet waar u met de scope naar wijst. Ook als u de scope liggend wilt gebruiken is het handiger om een recht oogstuk te hebben. Spottingscopes die populair zijn bij vogelspotters hebben meestal een gehoekt oogstuk. Deze scopes zijn gemakkelijker te gebruiken voor langere periodes. Het is ook gemakkelijker om omhoog te kijken, zonder uw nek in een oncomfortabele positie te hoeven buigen.

 

Wat betekenen die getallen?

Iedere spottingscope is voorzien van twee getallen die gescheiden worden door een X, bijvoorbeeld 18-36 x 50 of 20 x 65. Het begrijpen van de betekenis van deze getallen is uiterst belangrijk. Het eerste getal of de eerste paar getallen geven het zoombereik aan. 18-36 betekent dat de scope het beeld met een factor van 18 tot 36 keer vergroot wordt. Deze variabele vergrotingsfactor betekent dat er dus in- en uitgezoomd kan worden. Als er een enkel getal staat, zoals in het voorbeeld 20 x 65, betekent dit dat de scope een vaste vergrotingsfactor van 20 heeft. Er kan in dat geval niet gezoomd worden. Het tweede getal is de diameter van de objectieflens in millimeters. De grootte van de lens bepaalt de beeldkwaliteit, het gezichtsveld en de beeldhelderheid. De objectieflens is de lens aan de buitenkant van de spottingscope. De lens waar u als eerste doorheen kijkt heet de oculaire lens, ook wel het oogstuk genoemd. 

 

Het belang van een coating

Iedere lens is voorzien van een beschermende coating. Deze coating voorkomt onder andere condensvorming. Maar nog belangrijker is het feit dat het de hoeveelheid gereflecteerd licht verminderd. Dit zorgt voor een helderder beeld en vermindert de schittering die bij een bepaalde lichtinval kan ontstaan. Welke coating een lens heeft wordt aangegeven met een letter of een combinatie van letters. De letter C geeft aan dat de lens gedeeltelijk enkellaags gecoat is. De combinatie FC betekent dat de lens volledig enkellaags gecoat is. De letters MC duiden aan op een gedeeltelijke meerlaagse coating, en FMC betekent een volledige meerlaagse coating. Glaslenzen zijn altijd voorzien van één of meerdere coatinglagen. 

 

De behuizing en weersbestendigheid

Als het goed is weet u nu precies waarvoor u uw scope gaat gebruiken. Het type behuizing die het beste is voor uw doeleinden is hier ook van afhankelijk. Jagen is bijvoorbeeld een activiteit waarbij redelijk veel bewogen wordt. Het weer kan altijd zomaar omslaan, en de natuur is onvoorspelbaar. In dat geval is het verstandig een spottingscope aan te schaffen die waterdicht is. Ook condensvorming kan een probleem vormen. Bij het jagen is het ook wenselijk zo weinig mogelijk op te vallen. Denk daarom eens na over een spottingscope met schutkleuren.

 

Is een statief echt nodig voor spotting scopes?

Aangezien een spottingscope een veel hogere vergrotingsfactor heeft dan een verrekijker, is een statief veel belangrijker. Hoe verder u ergens op inzoomt, hoe erger u trillingen ervaart. Stabiliteit is daarom eigenlijk onmisbaar als u een spottingscope gebruikt. Er zijn wel modellen die zonder statief ook redelijk goed werken, maar in de meeste gevallen is en statief wel gewenst. Sommige spottingscopes zijn ook op andere dingen te bevestigen, zoals bijvoorbeeld een tafel. Dit scheelt het sjouwwerk wat een statief met zich meebrengt, en kan in sommige gevallen handiger zijn. Soms is er bijvoorbeeld geen ruimte om een statief kwijt te kunnen. 

 

Digiscoping, ja of nee?

Er komen tegenwoordig steeds meer spottingscopes uit die het zogenaamde digiscoping ondersteunen. Digiscoping houdt in dat u met uw spottingscope digitale foto’s kunt maken. Door een speciaal opzetstuk kunt u uw digitale DSLR of compactcamera aan uw spottingscope bevestigen. Het is daarna een fluitje van een cent om de prachtigste plaatjes te schieten. U hoeft slechts uw scope te richten en op de knop te klikken. Onder de vogelliefhebbers neemt digiscoping de laatste jaren sterk in populariteit toe. Het scherpstellen kan wel via de zoeker van uw camera, maar meestal gebeurt het via het LCD-scherm. Omdat het scherpstellen wat langer duurt, en er door de grote zoomafstand minder licht op de sensor valt, is het lastig om snel bewegende objecten vast te leggen. Digiscoping werkt daarom het beste met stilstaande objecten.

 

De juiste scope kiezen

Als het goed is weet u nu alles wat u moet weten voordat u een spottingscope koopt. Zoals u heeft kunnen lezen is het nooit zo gemakkelijk als het in eerste instantie lijkt. Met de informatie waar u nu over beschikt, weet u echter genoeg om een weloverwogen keuze te maken. Mocht u er toch niet helemaal uitkomen, of u twijfelt nog een beetje: neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag het laatste eindje verder! .