Op jacht gaan zonder richtkijker is als uw veters strikken zonder schoenveters. Een hulpmiddel waar geen jager zonder kan. Want zonder richtkijker wordt het precies richten op een doelwit wel erg lastig. Maar wat moet u doen als u geen verstand van zaken heeft? Red dots, field of view, AO en dradenkruizen. Allemaal termen waarvan u maar net moet weten wat het is. Het aanschaffen van een richtkijker is dus zo simpel nog niet. Het is daarom belangrijk om uzelf te informeren, zodat u ieder facet van een richtkijker een beetje kent. Natuurlijk is het niet nodig om een heuse specialist te worden, maar om een doordachte keuze te kunnen maken is enige kennis wel erg handig! Om u een eindje op weg te helpen hebben we voor u een beknopte uitleg geschreven over de ins en outs van richtkijkers. .
Waar gaat u op jagen met uw richtkijker?
Allereerst moet u voor uzelf bepalen waar u op moet schieten. Er zijn verschillende lenstypes geschikter voor snelle prooien, en andere lenzen voor snelle prooien. Dit ligt hem in de vergrotingsfactor. Een sterk vergrotende richtkijker zorgt voor een minder stabiel beeld, wat het lastig maakt om het dier onder schot te houden. Deze zijn veel geschikter voor de jacht op grotere afstand, en minder snelle dieren. Als u in het bos op snelle dieren jaagt, zoals herten of zwijnen, is een richtkijker met een groter gezichtsveld vaak meer geschikt. Dit zijn richtkijkers met een minder groot zoombereik, maar in het bos is dat ook niet nodig.
De verschillende richtsystemen
Dradenkruis
Een dradenkruis is het kruis waar u in principe mee richt. Het is een ronde vorm met een horizontale en een verticale lijn, die elkaar precies in het midden kruisen. Deze vorm is bovenop de lens gelegd. Het is belangrijk om te zien welke dikte het dradenkruis heeft. Dikkere dradenkruizen zijn natuurlijk beter zichtbaar. Ook zijn er verlichte dradenkruizen, zodat u ook in het donker perfect kunt zien waar u op richt.
Mil dots
Mil dots zijn stipjes die aan het dradenkruis zijn toegevoegd. Het kruis loopt minder ver door, en gaat over in de stipjes. Ieder stipje staat voor een correctie van één duizendste van de afstand van het object waar u op richt. Het woord mīlle betekent duizend in het Latijn. Stel dat u een object in het vizier heeft dat een kilometer van u vandaan staat. Als u vervolgens uw vizier met de lengte van één stip aanpast, is dat een correctie van één meter. .
Red-dotsysteem
Een richtkijker met een red dot heeft geen dradenkruis, maar een oplichtende rode stip. Deze stip bevindt zich natuurlijk exact in het midden, en u hoeft slechts de stip op uw object te richten om accuraat te schieten. Het voordeel hiervan is dat de stip in iedere situatie perfect zichtbaar blijft. Dit komt omdat het een interne verlichting betreft, vaak in de vorm van een LED-lamp. .
Richtkijker afkortingen om te kennen
FOV (Field of View)
Als u ergens de letters FOV ziet staan, dan hebben ze het over het gezichtsveld. Dit is in principe de resolutie van het beeld wat u door de richtkijker kunt zien. Een grotere FOV betekent dat u een breder gezichtsveld heeft, en dus meer kunt zien. De waarde wordt meestal aangeduid in graden.
AO
De afkorting AO staat voor Adjustable Objective, oftewel een verstelbare lens. Richtkijkers met een AO hebben een instelbare brandpuntsafstand, zodat u handmatig scherp kunt stellen op uw doelwit.